dinsdag 26 juli 2011

Lekkere recepten met eiwitshakes



Het gebruik van eiwitshakes is in de laatste jaren explosief toegenomen. Een steeds groter publiek ontdekt het gemak en de eenvoud van deze shakes. Het is simpel, doeltreffend en verantwoord. Om deze redenen kiezen heel wat mensen ervoor om hier langdurig mee aan de slag te gaan.
Basic eiwitshakes
De eiwitshakes zoals je die koopt bij de drogist, de supermarkt of de apotheek, worden meestal aangeboden in poedervorm. Je vermengt ze met water, (magere) melk, (magere) yoghurt of sap. Flink roeren, en klaar. Je kan kiezen uit heel wat verschillende smaken, die variëren van een fris fruitsmaakje tot chocolade of vanille. Het is niet moeilijk om voor iedere dag van de week een andere smaak te kiezen en op die manier de afwisseling er in te houden.

Mix eiwitshakes
Toch kan er een moment komen dat je weer eens een ander smaakje zou willen uitproberen. Afhankelijk van je eigen (smaak) voorkeur en je doelstellingen (vermageren of spiermassa opbouwen), kan je dan kiezen voor een eiwitshake-smoothie. Je gaat het poeder van de eiwitshake vermengen met andere voedingsproducten. Hierna volgen een paar voorbeelden:

  • voeg vers fruit toe (bijv. aardbeien, banaan, sinaasappels)
  • combineer verschillende soorten vers fruit in je smoothie (bijv. bananen en aardbeien)
  • voeg noten toe (bijv. amandelen, hazelnoten, walnoten)
  • voeg extra granenontbijt (zoals Bambix) toe 
  • voeg een klein beetje kokosolie toe

Je kan de mix het best bereiden met een staafmixer of een blender (klonters vermijden). Voeg ook een paar ijsklontjes toe voor een lekker fris effect. Je kan best minimaal 30 seconden mixen; zo krijg je het lekkerste en volste resultaat.

Andere eiwitrijke producten
Naast de afwisseling in eiwitshakes, kan je er ook nog voor kiezen om extra eiwitrijke producten toe te voegen aan je eetpatroon. Je kan deze combineren met een shake, of je eet ze op een ander moment van de dag. Je kan hierbij onder andere kiezen uit:

  • eiwitrijke pasta’s (zonder koolhydraten)
  • extra eiwitrijke wraps (op te vullen met verse groenten)
  • proteïnerepen 
  • chips zonder zetmeel

Zelf shake maken
Tenslotte kan je ook zelf in de keuken aan de slag om een shake samen te stellen. Hiervoor maak je gebruik van 1 lepeltje whey poeder (ca. 30 gram eiwit) dat je mengt met 200 ml vloeistof naar keuze (water, melk, sap) en dat je verder aanvult met vers fruit of andere voedingsproducten naar keuze. Op die manier kan je eindeloos veel nieuwe combinaties bedenken en kan je een eiwitrijk dieet langdurig en op verantwoorde wijze volhouden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten